pondělí 10. září 2012

Styl oblékání českých žen

...a mužů

Malé zamyšlení, které vzniklo nad diskusí u článku, co napsala K-ristýna o ženě mnoha tváří a o tom, jak se oblékají např. Francouzky. Kopřiva k tomu dodala, že Češky jsou v základu krásné, ale často nemají vkus - snaží se udělat ze sebe něco jiného a umějí si dát neuvěřitelnou šlehu ve snaze vypadat exoticky, zajímavě.

Já bych k tomu dodal, že to u nás vypadá, jako bychom všichni najednou slezli z hor nebo právě dorazili z nějaké sportovní výpravy. Nechápu tu posedlost outdoorovým oblečením i ve městech. Do kina se asi už nikdy nebude chodit v oblecích a v klobouku či nějaké slušivé čepici. Bohužel to není svátek (i když finanční tak trochu ano). Ale přijde mi opravdu nevkusné chodit do kina či restaurace ve fleecových či gore-texových bundách a nízkých trekkových botách a takových těch kalhotách, které mají na zadku a na kolenou kárované plochy ze zpevněného textilu. Nechápu to ani u mužů, pokud zrovna nejsou reprezentanti v chození do lesů a do hor. U žen mi to ovšem přijde nevkusné, nekulturní.

Dalším znakem je stádnost a uniformita. Zejména u mládeže. Ale tam se to asi dá pochopit. Méně pochopení mám pro stejnokrojů žen středního věku nakupovaných v Polsku či na tržištích. Jaký je to rozdíl oproti Francii, kde zralejší ženy mají luxusní kousky oblečení a při bližším pohledu poznáte, že materiál má již leccos za sebou stejně jako jeho majitelka. Ale stále to vypadá o několik tříd lépe než to, co se nosí u nás. A pokud to není šmrncovní, tak je to skoro vždy velmi elegantní. Co je pozoruhodné, tak i u normálních pracujících žen vidíme smysl pro péči a z určité vzdálenosti cvičené oko nepozná, že ta paní pracuje jako prodavačka a ne jako nějaká střední manažerka. U těch bohatších je obuv většinou nová či zánovní a oblečení také. Majitelky si totiž mohou dovolit šatník pravidelně a často obnovovat. Ale i méně majetné ženy si dokáží koupit a hlavně vybrat oblečení, ve kterém vypadají velmi dobře. To by se u nás mělo asi vyučovat...

Posledním znakem je absence stylu. Nevím o žádném našem českém či česko-slovenském (kromě národních krojů, které jsou stejně krajové a nikoli národní) modním stylu. To se asi jen tak nedožene. Francouzi to budovali a pěstili staletí. Italové také. Ruské teplákové soupravy zas takovou tradici nemají, ale pár desítek let si to také pěstují :-) U nás to možná byly montérky - lacláče a k tomu flanelová károvaná košile. Proto jen kopírujeme. Ale často jen blbě. I mezi lidmi, kteří by na to měli mít trochu talentu (celebrity) je většina taková, že si musí najímat modní poradce. Střední proud, který vidíme ve Francii, Itálii anebo i v Rakousku či Neměcku, se prostě oblékat stylově či alespoň vkusně, se to ještě ani po 20 letech nenaučil. Asi je potřeba ještě více času.

19 komentářů:

  1. Já se bojím, že jak klesne teplota, všichni natáhnou džíny (a ženy nejlíp ty světlé, které jim zvětší zadek a nejlépe takové, které jim zničí tvar zadku), přetáhnou přes to hnusné bundy a nasadí kyselé výrazy "Už zase makám, abych mohl(a) nakoupit na Vánoce"
    Oblékání Čechů se mi taky nelíbí, navíc u nás v rodině se ženy všechny snaží oblékat hezky, mamka se mnou i všechno začala konzultovat, jelikož si uvědomuje, že ztrácí oko na tyhle věci. Mně nevadí porušení "dress code" taky si v létě beru do města hodně sportovní oblečení, ale jen takové, co vypadá vhodně i na jiné příležitosti... což se u těch outdoor kalhotách se záchodovým prkýnkem na zadku říct nedá. A taky nechápu, proč si lidi neberou fleece a softshell, když je zima a místo toho se klepou v těch péřovkách s odleskem, co jim končí v půlce zad...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cha chá! Záchodové prkýnko mne ani při mé žahavosti nenapadlo. Překonala jsi mě.

      Vymazat
  2. Hele, půjde to. Podle mě to chce vážně víc času a jinak víru v Čechy nevzdávám. I když ta posedlost outdoorem je přímo strašná!

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím.

    Nám mamka vždycky šila, takže jsem nikdy neměla uniformní oblečení ze socialistické výroby. To byl asi ten správný základ.

    Občas mám pocit, že bych mohla být stylovější nebo víc šmrncovní. Ale jak píšeš, když už ne šmrncovní, tak aspoň elegantní. :-)

    Už jsem někde, a asi ne jen jednou, zmiňovala, že jsem sukňová. Považuji to ženské, líbí se mi to. Chci působit žensky. Ale i s kalhotami lze kouzlit. Já kalhoty nemám moc ráda, protože jde vidět klín. A i když je samozřejmě nemám nijak zaříznuté, tak mi to vadí. V tomhle jsem asi divná.

    Outdoorové oblečení je fajn a funkční, ale tam, kde se hodí. Pochybuju, že průměrné české kontinentální klima vyžaduje si obléct goretex ve městě.

    Mám zkušenost, že lidé se chovají lépe k těm, co jsou lépe (to neznamená draze, kdyby mě chtěl někdo chytit za slovo :-) oblečeni.

    Ale už Ti tu pomalu píšu článek, tak končím.

    Nicolasi, pokušiteli nehodný, Kristýna to taky není. Kateřina byla čistě z hlediska rýmu blíž než Kristýna. Ale je to od Tebe nepěkné, nečestné a nesportovní. Vždyť víš, že se na to chytnu. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ale ano, máme jako Češi svůj osobitý styl. Rejoice, nebo džíny, batoh, nebo faleštá LV kabelka, triko, outdoorová obuv kamkoliv. U žen dodám vlasy obarvené na černo, blond, nebo rezavo (ty agresivní drogérkové odstíny - přirozený odstín je výjimkou - kropenatá melírovaná slípka není přirozený odstín), hnědý make-up a mrtvolně bledá rtěnka (bylo mi vysvětleno, že má zjemňovat tvář - zlatá rudá, nikdy jsem nechápala, co proti ní kdo má, protože proti smrkoidní nude je skvělá), řasy jako špinavej blatník a parfém ideálně blůůů light. K lidem pod 25 se nebudu vyjadřovat. Pokud si tohle čte nějaká výjimka, prosím nekejhat. Já existenci normální menšiny nepopírám.
    Pokud chce někdo argumentovat penězi, někde na nějaké diskuzi jsem četla krásný názor, že od určitého věku by člověk měl mít peníze, nebo se alespoň tvářit, že je má. Chudoba fakt nikoho nešlechtí. Nedělejme z nouze ctnost, že...
    Takže jo, díky Nikolasi za hezký článek. Bohužel ti, co by měli, si jej asi nepřečtou a nebo nám poví tisíc důvodů, proč to nejde, nebo jak jsou nad svou křupanskost povzneseni. Blahoslavení chudí vkusem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kopřivo, já se tak těším, až budeš mít čas a náladu na další článek.

      Já jsem se několikrát snažila vysvětlit můj postoj na Módním pekle, ještě než to začala být úplná masovka. Vždycky mě vyhnaly. Že prý si takový značky a drahý hadry nemůže normální člověk dovolit. Podle mého nosím oblečení v cenové hladině střední třídy, ale dám radši víc peněz za kvalitu, než mít stovky hadrů. Ale to my všichni tady asi víme, že?

      Pardón, ale já se nestydím, že si umím vydělat peníze. Jelikož mám finančně velmi nákladného koníčka, tak ty peníze za hadry až tak neutrácím. Ale pár kousků mám. Jsem hlavně ujetá na boty. :-)

      Na těch diskusích na Pekle mě občas napadlo, že kdyby místo keců, že na to nemají, radši měly vedlejšák nebo se něco učily, aby měly lepší práci. Když můžou trávit hodiny na netu, tak je mohou trávit užitečně. Takový ty stěžovací kecy nesnáším. I chudá studentka může vypadat šmrncovně koneckonců. Ale pochybuju, že by většina Pekla byly chudé studentky.
      Dovolená se mi blíží a s ní i společenský život, tak si ode mě za chvíli oddychnete. :-) Budu pro změnu svými názory oblažovat své přátele.

      Vymazat
    2. Jo, článek bych měla nějaký napsat. Mám jich několik rozepsáno, jenže i finišuju nějakou práci do školy. Nerada bych na začátku dostala sodu, že jsem nedodělala, co jsem slíbila. A pak už jsem zas tak unavená, nebo mě někdo znechutí, že nechci psát něco negativního. Ale polepším se.
      No na pekle jsem vždy platila za tu zlou a arogantní, takže... Ale musím říct, že sama moc peněz nemám. Mám určitou omezenou částku a nechci chodit na brigády, nebo žádat rodinu o víc (ač by to nebyl problém). Můj volný čas je mi milejší než možnost přivydělat si. Takže nemám drahé oblečení. Kupodivu ve škole si dost lidí myslí, že se penězma brodím. Přitom většina věcí je z výprodejů písmekových obchodů. Tak nevím, jsou to oblečení střední třídy? Oblečení už není otázka peněz. Nikdo mi tohle nevymluví. Outdorové věci jsou beztak dražší.

      Vymazat
    3. To nebyla výčitka. :-)

      Vymazat
    4. Vím, vím, zlozvyk vyjadřovat se ke kdečemu. Mám pocit, že s lidma zde si líp popovídám :)
      Ještě bych dodala k článku, že život není spravedlivý: bída ženy vypadá jaksi hůř, než bída muže. Opilý muž je nechutný. Blbě oblečený mu též není nic vábného. U ženy to navíc získává jakousi smutnou pachuť.
      Jsem ráda, že Nicolas střílel tentokrát do řad žen, protože o mužích se píše všude, že nosí ponožky do sandálů, smrdí potem, nosí batůžky. Jenže české ženy si vážně nezadají. Buď vypadají jako obdoba outdoorových mužů, nebo snad horší varianta - jako laciné štětky. A do toho si už málokdo troufne obout, zejména jiná žena, aby jí nebylo řečeno, že je sama tlustá zapšklá prudérní jeptiška, co závidí sexííí kurvííí oblečeným. Málo lidí zatím pochopilo, že sexy se nerovná laciná flundra.
      Mile mě poslední dobou překvapují články Cizince a Nicolase, kdy vidím, že některým mužům není lhostejno, jak se žena prezentuje.

      Vymazat
  5. Omlouvám se za svou dnešní sebestřednost. Nějak mám komentáře plné já, já, já, jak tak na to koukám.
    Ale nechci je mazat, tak mi prosím odpusťte. Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  6. Víš co kritiky sklízím, že nechodím do práce v teplákách? Když si vezmu šaty, tak celý den poslouchám: "Ty máš zase nějaký rande?" Nemám ráda Hello Kitty a gumáky, umývám si vlasy, líčím se a lakuju si nehty. Asi je to troufalost do zdejších krajin...

    OdpovědětVymazat
  7. Neříkám, že když chci, neumím být elegantní, nicméně já se z 90% oblíkám funkčně. Tak aby mi to sedělo, abych se v tom dobře cítila a dobře sa mi to nosilo. Ono to nejní enem o tym, si nakúpit hadry a vypadat jako miss universe, ale umět je nosit. A taky je to spíš síla zvyku. Já jsem nejraději trávila svůj mladý čas v ordinaci, v pitevně, v odborné učebně. A bílý plášť mi velice sluší :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Já vždy a všude říkám, ať si každý nosí, co chce. Ale ať si to zároveň také uvědomuje. Určitě ve svém šatníku najdu prádlo, které porušuje všechna pravidla správného dress code, ale když si ho ten den vyberu, tak o tom vědomě vím, že to porušuju a že mi třeba ten kousek sluší více nebo méně. Rozhodně bych se ale vyvarovala tvrzení a paušalizace, že české ženy mají větší/menší vkus nebo nevkus než ostatní národy. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Je pravda, že některé české ženy opravdu nemají soudnost a vezmou si do společnosti trekové boty a legíny, to je trošku bizár. Na druhou stranu se často říkává "nesuď knihu podle obalu", takže si myslím to, ať si každý nosí, co chce ;-) Já mám také ráda sportovnější oblečení, jezdíme totiž s přítelem často do kempu pod stan a je to vskutku pohodlné.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, já poměrně dost cestuji a tak mám docela srovnání, jak se lidé oblékají v jiných evropských zemích a jak u nás. No musím říct, že u nás to není žádná sláva. V Praze už se to dost zlepšilo, ale v jiných městech je to dle mého názoru stále katastrofa... Navíc teď, když se nosí roušky a respirátory. Nerozumím tomu, proč si lidé nekupují respirátory v jiných barvách, aby jim to ladilo s oblečením.

    OdpovědětVymazat
  12. Oblékání bude vždy velký oříšek a já, jako holka z města, to nemám někdy jednoduché. Lidé jsou pak odsuzováni, že se oblékli špatně, ale dojet do většího města - tam to nikdo neřeří. Někdy je to katastrofa, někdy trochu přehnané a člověk si nevybere.
    Já mám oblečení dost a řešila jsem jak ho uskladnit a objevila jsem fajn stojany na oblečení - https://www.vyprodeje-24.cz/kategorie/stojany-na-obleceni-013323/. Oblíbila jsem si je více než skříně a skládání.

    OdpovědětVymazat
  13. Za mě teda rozhodně zajímavý článek a pohled na věc. Myslím si, že třeba já se co se oblékání týče většinou žádných módních prohřešků nedopouštím. Snažím se oblékat sice jednoduše, ale elegantně. Ani se šperky to nijak zvlášť nepřeháním. S módními doplňky také ne, jen teda své hodinky nikdy nedám ze zápěstí. Naštěstí jsou to ale takové, které se hodí skoro ke každému outfitu.

    OdpovědětVymazat