pátek 30. listopadu 2012

Nový prostor a láska v hrobě

Chtělo by to větší prostor pro Nový prostor a film Láska v hrobě. Zařadil bych to do kategorie "dobré věci" nebo "světlo svítí i když jste v prdeli".
Dokud jsem nepoznal některé bezdomovce osobně, tak jsem k nim neměl nějaký extra vztah a upřímně řečeno jsem se trochu vyhýbal pohledům z obavy, aby na mě někdo ze zadu nevyskočil a neukradl mi peněženku (což bylo hodně trapné, protože v té době jsem v peněžence určitě mel dohromady méně, než páni bezdomovci).

Až můj otece a pak jeden můj obchodní partner mi ukázali postoj, který se mi zalíbil. Nepřemýšlet moc nad tím, jestli vůbec dávat, ale využít příležitosti, která k tobě přijde a přispět (slovo pomoc je trochu přehnané). Řídit se intuicí a nekalkulovat nad tím, jestli to přispěje k nějaké karmě. Zároveň se nenechat zblbnout a nedávat všem a hrát si na spasitele.

Proč Nový prostor? Protože to je vlastně i dobré čtení. Často tam píší studenti nebo absolventi a články nejsou jen o 10 řádcích jako v novinách, ale svým způsobem to je jako alternativa Respektu či Reflexu. Akorát je to často víc svěží a neotřelé. A byl tam chlápek, který byl tuším šéfredaktor a psal naprosto skvěle. Alexandr Budka (doufám, že jsem to jméno správně vyhrabal z paměti). Tak píší jen ti nejlepší v Reflexu a Respektu (a to jen když mají dobrý den).
Další, resp. hlavní důvod je ten, že už ty prodejce znám a máme nějaký vztah. Není to anonymní. Občas se jim omlouvám, že jsem si časák koupil u jiného. Líbí se mi, že alespon něco dělají a každý má svůj styl prodeje.
Co je docela zajímavé - už jsem o tom psal - tak v bezdomácké subkultuře je slušná převaha mužů nad ženami. Proto je někdy docela rvačka o dostupné ženy. Jednou z takových žen je i ta, která se svým druhem žije v Praze, ve Strašnicích na hřbitově. A David Vondráček o tom natočil film. Když jsem režišéra viděl v nějekém televizním interview, tak koukám na ukázky a říkám si, já ty lidi od pohledu znám! Nikoli osobně, ale když jsem byl fotit na podzim hřbitovy před pár lety, tak jsem tu dvojici potkal. Byli trochu jako duchové. A ukazuje se, že našli své světlo i jeden druhého v té temnotě. To mi přijde pozitivní. Zejména v protikladu k tomu, když občas slyším, jak se zpovykaní partneři natolik nudí v relativním blahobytu a vyžadují další a další impulsy pro svoje uspokojení.






12 komentářů:

  1. nenatočil to spíš david vondráček?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že Vondráček! :-( Tak jsem se soustředil na to, abych ty dva nezaměnil, až se mi to povedlo. Opravím.

      Vymazat
  2. já o tom páru na hřbitově četla a psali, že ta paní už umřela...

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem bezdomovce dřív odsuzovala, často jsem jezdívala tramvají od Hlavního nádraží a tam je středisko Naděje. Zaráželo mě, že většina z nich nejsou staří a nemohoucí. Takže v mých očích by si měli najít práci a neobtěžovat. Případně přestat s alkoholem.
    Teď to vidím jinak, rozumím tomu, proč se takové situace dostali. Sice to já nechápu, ale na tom nesejde. Nový prostor si kupuju a ráda si prodejcem popovídám.
    Jinak dávám peníze Člověku v tísni, protože se starají i o romská ghetta. Já bych to nedokázala, ale věřím tomu, že vzdělání je jediná cesta. A když to neumím sama, tak dám peníze někomu, kdo to dokáže. Kdyby to pomohlo aspoň jednomu dítěti, tak to stojí za to.
    Obecně mi přijde nejtěžší neodsuzovat. Já k tomu mám tendence, i když se to lepší. :-) Naštěstí aspoň nemám spasitelský komplex.

    OdpovědětVymazat
  4. Někdy mě potěší, když cigáňata hrají v tramvaji na harmoniku. Ale chce to mít náladu, stejně jako na Nový prostor. Nakupuju kolem Ípáku a Míráku. Je tam jeden šmajdavý šilhavý pán. Bývá mi líto, že je těžko pochopitelné, že slečinka v podpatcích a liškou kolem krku nemívá v peněžence ani korunu.

    OdpovědětVymazat
  5. Nový prostor je asi jediný časopis, který jsem ochotná a schopná číst. Baví mě, že je pokaždé tématický, líbí se mi, že se baví o tématech, která mě zajímají, témata která nejsou mainstreamová. Líbí se mi nezávislost názorů, třebaže s ním zrovna nesouhlasím. U běžných médií mi vadí fakt, že je jasné, která strana za kým stojí, zprávy nejsou objektivní, názory předvídatelné. Nejen, že mě to nebaví, nedokážu tomu věřit (ani upřímnosti názoru), ale hlavně mě to nic nedává, nikam mě to neposouvá. Takže každý měsíc se znovu těším na každé nové číslo.

    OdpovědětVymazat
  6. Potvůrko, to je přesně ono, co mě na NP taky baví a vlastně zajímá. Upřímně řečeno, nejlepší články o sociální reformě a dopadech nejen na bezdomovce, ale na matky s dětmi či mladé rodiny s dětmi, jsem četl v NP. Samozřejmě, že to vyznívalo trochu jednostranně, ale alespoň to byly nové informace, které dokreslovaly celkový obraz.

    OdpovědětVymazat
  7. Vondráček dostal za dokument "Láska v hrobě" českého lva!! Gratulace. Viděl jsem i další nominovaný dokument o Věře Čáslavské. Taky hodně silné, i když jiným způsobem.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkně napsaný text. Líbí se mi ta forma i délka, kterou si do toho dala. Jen mi přijde trošku zvláštně zvolené téma. To se ti hlavou opravdu honí takové myšlenky? Není na čas se z toho pořádně vyspat? Mně na dobrý spánek pomáhají kvalitní prostěradla a nebo občas i nějaká ta masáž před spaním.

    OdpovědětVymazat
  9. Film jsem nikdy neviděla ale z popisu to zní zajímavě, možná zařadím do našeho repertoáru. Letos jsme si dělali v létě takové letní kino u nás na zahradě. Vytáhli jsme zahradní nábytek, natáhli prostěradlo a promítačku a pouštěli si filmy. Bylo to super. Kolikrát jsme se u toho koupali i v bazénu.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, přesně kvůli svým obavám, jsem se bála mít děti, ale pak jsem viděla starší kamarádky které se honili za kariérou a začali se snažit nebo chtít děti až kolem čtyřicítky. Což jim v tomhle vysokém věku moc nešlo. Já se na to vrhla dříve a hele … teď řeším výběr postýlky, jaké malému koupím oblečení nebo jaké hračky by se mu mohli líbit :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moje nová láska je od minulé středy rozhodně peněženka wild, kterou jsem našla někde na internetu. Říkala jsem si že počkám do příští středy a jestli se mně bude i nadále líbit, tak si ji asi koupím. Musím se už ale rozhoupat, peněz na účtě začíná ubývat, jen co je pravda..

    OdpovědětVymazat