středa 4. září 2013

Co mě irituje při stavbě domu

Je jedno, kolik domů či bytů postavíte nebo rekonstruujete. Pokud zapomínáte, jste manuálně méně zručný než více a jste spíše kavárenský povaleč, tak se stejně objeví nové a nové problémy, co vás naštvou.

1. Je jedno, jakého architekta máte. Vždycky to bude jinak, než jste si vybrali podle obrázků v časáku nebo na internetu v sekci "Dům ve stylu francouzského venkova" nebo "skandinávská klasika". Podezřívám architekty, že jejich primární snahou je navrhnout si něco, co se líbí jim a o čem vždy snili, akorát na to neměli peníze, aby si postavili sami.

2. Prohlášení dodavatelů čehokoliv "Řekněte si, co chcete. My to zrealizujeme. Žádný problém." Ale neřeknou tu druhou větu, že pokud chcete garážové dveře o 16 cm širší, tak to pak není standard a je to atyp, který je o 25% dražší a dodání trvá 8 týdnů. Oproti standardním akcím, kdy dodání trvá 2 týdny a vy s tím na 100% počítáte.

3. Ustálené sousloví "moderní nadčasový design". Myslí se tím unifikovaný styl á la hotel, který teď frčí ve všech pořadech typu Jak postavit svůj sen. Spojení slov moderní a nadčasový mi stejně nějak nesedí. Nadčasový a krásný mi přijde Karlův most nebo něco mladšího...třeba motocykl Vespa. Zkrátka něco, co prošlo alespoň nějakou zkouškou času a je natolik výjimečné, že se to stále lidem může líbit. Což o něčem moderním, co zrovna včera slezlo z továrního pásu,  z principu říkat je prostě blbost.

4. To si sedne, to je normální. Event. za pár let to nebudete ani vnímat.
Nic si nikdy nesedne. Není normální, že kachličky nesedí vedle sebe. Že spáry nelícují a že někomu ujela ruky při silikování spár. Nejdříve máte pocit, že to asi je normální. Dokud neuvidíte řemeslníka, který to opravdu umí (nic proti ukrajinským doktorům, vysokoškolákům či farmářům. Ale vyučený či zkušený řemeslník, který je alespon trochu pečlivý, to zvládá.), tak skoro rezignujete. Pak se vám lépe křičí, že si vše má sednout rovnou anebo trvat na předělání. Jednou, dvakrát, třikrát. Dokud to nebude hotové. Ale je to opruz.

5. Návrhy rozpočtu jsou vždy bez DPH. A většinou tu informaci (že to je bez DPH) ani nenapíšou. Doprdele, copak je to takový problém tak doplnit kolonku s výpočtem ceny vč. DPH? Copak všichni dodavatelé to dělají dnes poprvé a neví, že normální lidi počítají konečné ceny? Nikoho nezajímá, že rohlík a mléko mají také cenu bez DPH. Protože všichni normální smrtelníci, alespoň co se staveb týče, platíme jako odběratelé konečnou cenu. Je sakra rozdíl mít v rozpočtu 1 000 000 nebo 1 150 000.

Tímto přeji K-onstruktérce K-řině štěstí při stavbě domu. Tuším, že bod č. 5 si také již prožila...

18 komentářů:

  1. Děkuji. :-)

    http://skuzinatrh.blogspot.com/2013/09/upec-treba-chleba-postav-treba-zed.html

    OdpovědětVymazat
  2. je to sice úplně offtopic a pozdní, ale všichni plátci musí dle zákona uvádět ceny s DPH

    OdpovědětVymazat
  3. Ty nepřesné cenové nabídky mě teda taky děsně štvou. A jak píšeš, pro konečného spotřebitele je patnácti procentní daň absolutně irelevantní a akorát to mate. Zvlášť, když je jedna firma schopná dát jednou nabídku tak a podruhé naopak. To se pak člověk ve finále diví, že musí sáhnout do peněženky hlouběji, než si původně myslel.

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávná zkušenost... Nechali jsme si u jedné firmy, jejíž jméno začíná na J, udělat kalkulaci na přístupové systémy a obecně zabezpečení domu. Chvíli jsem přemýšlel, jestli si nedělají srandu, pak jsem uvažoval, jestli měli správné zadání. Nedodrželi prakticky nic z toho, co jsme chtěli, včetně cenového liminut. Obchoďák se po kontaktu tvářil, že je to v pohodě, že do bezpečí člověk musí investovat. Ale na to, že v nabídce máme o poznání horší věci než jsme chtěli, na to už argument neměl. :// Fakt super jednání a jestli to takhle zkouší na každého, tak to potěš. Jenže bohužel v tomhle oboru (stavebnictví) je to častý problém.

    OdpovědětVymazat
  5. Něco podobného jsem si užil při výběru kamery do auta. Kupoval jsem tři najednou, tak jsem si nechal udělat nabídky od firem. Dal jsem poměrně přesné požadavky. Jedna byla do firemní dodávky, takže jsem potřeboval něco i s GSM, druhá pak pro manželku a třetí pro mě. U těch posledních dvou šlo jen o zabezpeční pro pojišťovnu. Prakticky jsem nenašel firmu, která by mi dokázala nabídnout přesně to, co jsem potřeboval. Rozpočet byl do 40 000 Kč, nechtěl jsem na tom šetřit. No komunikaci s firmami nic moc a když už, tak to bylo předražené se základními funkcemi. Nakonec jsem pořídil tři kamery za 15 000 a zjistil jsem, že kvalitní kamera vůbec nemusí být drahá.

    OdpovědětVymazat
  6. Vidím, že tu má hodně lidí velmi podobnou zkušenost. My jsme se nervovali při výběru oken. Několik firem nám dalo cenovou nabídku a rovnou si nechali skoro čtvrtinu ceny prostor na případné vícepráce. Rámcově to vždy dělali zhruba 30 000 Kč. Nakonec jsme vybrali dodavatele oken, se kterým jsme nakonec pořešili i dveře a další věci. Ale jako zkušenost hrozná. A když jsem viděl práci po té jedné firmě u známé, chtělo se mi brečet. To bychom si to snad udělali lépe sami. :/

    OdpovědětVymazat
  7. Koukám, že všude stejné. :D My jsme takhle dělali rozpočet na bazén. To, co firmy předváděly, mi chvílema evokovalo, že vlastně ty peníze nechtějí a zákazníci je obtěžují. Nakonec jsme teda vyřešili s Albixonem, který byl v tomhle bezproblémový. Ale prostě čekat měsíc na cenovou nabídku... To je fakt už peklo. A když už tam člověk volá a ptá se, tak dostane ještě kouř za to, že toho mají hodně a musím počkat. No tak pardon, já jdu čekat, ale do vedlejší fronty. ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Skřivánek na niti30. dubna 2021 v 8:47

    A to jste zatím ještě nevybírali tepelná čerpadla. Tam mi přijde, že se ty nabídky občas střílí od boku při obědové pauze. Naštěstí jsme pak při výběru narazili na tuhle solventní firmu, která nám dokonce i vysvětlila o co jde a jaké jsou mezi tím rozdíly. Ani já, ani manžel nejsme úplně technické typy, tak se nám to hodilo. ;)

    OdpovědětVymazat
  9. No jo no, tak máte hold rozdělenou práci. My to doma máme také tak. A tak nějak jsem si už zvykla. Dřív jsem byla podle mě poměrně dost feministka nebo jsem si myslela, že zvládneme práci stejně dobře jako chlapi ale u některých věcí to prostě nejde. Raději si vytisknu kalendář naší rodiny k vánocům a mám klid od “mužských” záležitostí.

    OdpovědětVymazat
  10. To já si na tyhle genderová dělení moc nehraju... Prostě zastávám názor, že by se každý měl živit tím, co ho baví a co ho naplňuje a neměl by řešit, jestli je ta práce "ženský" či "mužská". Třeba já bych se teď chtěla naučit vyřezávat ze dřeva, protože jsem na jednom webu viděla krásný starožitný nábytek a chtěla bych si něco podobného vytvořit!:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím si, že nikdo, kdo se rozhodne stavět dům opravdu neví, do čeho jde a kolik je za tím úsilí a (ztracených) nervů, ale výsledek rozhodně stojí zato. Já bych nehanila ani moderní design, prostě každý má rád něco jiného, někdo touží mít designový krb, někdo ušák, všechno bílé, všechno tmavé.. Vždyť je to každého věc a ve výsledku je důležité, že se v tom člověk cítí pohodlně a doma.

    OdpovědětVymazat
  12. Mě třeba hrozně irituje jak se snaží manžel prosadit svoji klasiku, kterou viděl snad na všech domech světa. On by byl pro to abych použili normální nemoderní střešní krytiny, já se zase přikláním k tomu, aby na našem baráčku byla zelená střecha. Myslíte si, že je to dobrý nápad? A líbí se vám podobné stavby?

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Jediné, co mně vadilo při stavbě našeho domu, bylo, jak nám neustále řemeslníci slibovali, že přijdou a dodělají svou rozdělanou práci. Manžel to vydržel docela dlouho, ale jakmile mu zase řekli o odkladu naší zakázky, tak jím vynadal a ihned s nimi zrušil spolupráci. Naštěstí přijel kamarád a přivezl nám všem pracovní trička a dům jsme dokončili s pomocí přátel.

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  16. My jsme s manželem od začátku našeho vztahu razili názor, že budeme pracovat oba stejně, a ne dělit práci na mužskou nebo ženskou. Například já jdu posekat trávník a manžel uvaří oběd, ale většinou pracujeme na zahradě spolu. Není však každý den posvícení, jak se říká, a i my máme nějaké ty nešvary, kvůli kterým se dokážeme i pohádat. Mě nejvíce rozčiluje, jak hází špinavý ručník do umyvadla.

    OdpovědětVymazat
  17. Jo stavba nikdy není procházka růžovou zahradou a každý se s tím musí smířit :D. My jsme se nejvíce hádali při plánování stavby, kdy každý chtěl něco jiného. Manželovi se nechtělo zrovna investovat do rekuperace nebo tepelného čerpadla, ale o pár let později mi ještě děkoval a uznal, že o tom v té době moc nevěděl.

    OdpovědětVymazat
  18. Stavba domu je opravdu velice náročná na psychiku, jelikož než zařídíte všechna povolení, tak to je nekonečné. My s manželem jsme nedávno konečně dokončili stavbu našeho domu a rozhodli jsme se, že si zasloužíme nějakou odměnu. Proto jsem nás objednala na společnou masáž zde a bylo to velice uvolňující. Celá masáž byla dokonalá a určitě se ještě někdy vrátíme.

    OdpovědětVymazat