úterý 18. června 2013

K čemu jsou děti dobré a kdy má smysl si je pořizovat

Nejdříve začneme tím, kdy a z jakých důvodů si děti nepořizovat

1. Jako náplast na problémy ve vztahu
Například, když je paní nebo pán nevěrný a jako pár se dohodnete (nebo jeden z toho páru), že dítě by to mohlo slepit a stmelit. Že vyšší princip starosti o dítě zacelí ty rány. Obdobně jako když jsou povodně a najednou je starost o záchranu domu a práce na renovaci důležitější než provozní neshody. Bohužel to je jen krátkodobé řešení. Neshody po roce až dvou vyplavou na povrch znovu. Ještě silněji. Doplatí na to dítě a jeden z dvojice má vždy pocit, že ztratil další roky života vedle někoho, s kým mu není dobře.

2. Prostředek proti nudě a stereotypu ve vztahu
V podstatě taková alternativa k neživým plyšákům, pak živým psíkům a králíčkům.
Lidé, kteří žijí vedle sebe namísto, aby žili alespoň částečně spolu považují zhusta za dobrý nápad pořídit si dítě jako impuls pro oživení.

3. Milá a živá hračka, která po nějaké době roztomile žvatlá
Dítě je nejobtížnější hračka na světě. Mnohem obtížněji ovladatelná než psík nebo kočka (králíček je ještě lepší). Dítě je totální nasazení v bojové linii. Spánková deprivace. Rozkousané bradavky (u žen). Téměř všechny ženy vám pod rouškou anonymity řeknou hroznou věc, že se nediví těm, které na začátku po porodu skočí z okna nebo zešílí nebo v amoku dítě upustí také z okna. Je to tak obrovské vypětí, že zhýčkané ženy západoevropského světa vyhledávají psychologa a je jim úplně jedno, když si raději zaplatí chůvu, aby si odpočinuly a mají pocit obrovské úlevy, když si zase mohou zajít v klidu na kafe s kamarádkami. Naštěstí tu jsou mateřské hormony (a občas i pomáhající manžel), které jsou zase tak moc silné, že to vyvažují.
Ale to nic nemění na tom, že dítě novorozenec je převážně jen miloučká hračka. Velký omyl. Je to převážně řvoucí a kadící uzlíček. Proto je dobré využít na 100% těch chvilek, kdy je uzlíček milý a tulící se a spí. A užít si to. Většinou však usnete vysílením, takže si to užíváte prakticky v bezvědomí či spánku.

4. Zajištění na stáří
To umí jenom Romáci a občas to funguje v zemích 3. světa. Je to svým způsobem opravdu racionální rozhodnutí postavit si 4. pilíř důchodové reformy ze svých vlastních dětí. Akorát ty investice jsou dosti veliké po docela dlouhou dobu. Jedině dát jako přílohu k rodnému listu i smlouvu, která by děti zavazovala, aby se o vás patřičně postaraly, jakmile vstoupíte do důchodu. Jenže děti spíše myslí na to, až zaklepete bačkorama a něco zdědí. Jsme prostě zvrácená společnost.

..pozitivní důvody přijdou příště :-)

4 komentáře:

  1. Zvláštní je, že důvody 1 a 2 jsou docela časté. Přijde mi to smutné, hlavně pro to dítě, které tomu zabránit nemohlo, ale dopady nese plnou měrou.
    Doplnila bych jeden důvod, a tím jsou biologické hodiny. Vidím to docela často. Není to asi důvod nepořizovat si dítě, často je to ale s tatínkem, který zbyl nebo se nachomýtl, ale není to ten, koho by si ta žena vybrala.
    Osobně jsem přesvědčena, že by měl existovat zákon, který by matkám zakazoval mluvit s ne-matkami o krásách těhotenství a raného rodičovství. Nic nepůsobí více antikoncepčně. Ještě štěstí, že ten přirozený pud mít děti je dost silný. :-)
    Pozotovních důvodů je určitě dost. Třeba můj synovec strašně rád uklízí a tak mám teď pražský byt jako klícku. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Holčičky mají rády různé takové náramky, náhrdelníky, náušnice, dokonce i malovátka maminek, to je úplně běžná a standardní věc. Tady mají plno takových jak bych řekla doplňků pro děvčata. Kromě náramků tu mají samolepky koníků nebo mořské víly, dále hry, například karetní, žádný hazard, ale takové dětské právě i pro holčičky a jiné.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak u tohoto článku jsem se musela opravdu držet, abych nebrečela smíchy a zároveň nebrečela doopravdy! :D Musím uznat, že ve spoustě situacích se vidím a hlavně vidím své děti. Například nedávno nám syn rozbil poměrné nové a hlavně drahé dveře, protože se na ně furt věšel, i když jsme mu to zakázali...

    OdpovědětVymazat
  4. Je to smutné, proč si lidi pořizují děti, ale já mám také dvě a je pravda, že mě napadlo, že se o mě ve stáří bude mít kdo postarat. Nedávno jsem se rozhodla ukončit manželství, které již nefungovalo a začaly to odnášet naše děti, jelikož byly několikrát přítomní naším hádkám. Proto jsem se rozhodla podat žádost o rozvod a kamarádka mi poradila advokátní kancelář zde. Jejich tým mi poskytl vynikající právní zastoupení a celý rozvod byl rychlí a bez problému.

    OdpovědětVymazat